Tietoinen syöminen ja mindfulness syömisen taidon avaimina

Syöminen kuuluu ihmisen perustarpeisiin ja on siten elossa pysymisen ehto. Se on arkista, mutta silti siitä on tullut yhä vaikeampaa. Monilla suhde syömiseen on vääristynyt. Syyt syödä ovat monesti aivan muut kuin oikea nälkä. Fyysiset tuntemukset kuten jano tai väsymys tai tunteet kuten turhautuminen, ilo, suru tai ärtymys tai joskus pelkkä ruuan näkeminen tai ruuasta puhuminen saa halun syödä heräämään.

Suurin osa ihmisistä tietää mitä tulisi terveyttä edistääkseen syödä. Silti paino nousee tai vatsaa vääntää. Useat eivät kuitenkaan ole tietoisia siitä miksi tai miten syövät. Ihmiset toimivat usein kuin autopilotilla toteuttaen samoja tottumuksia päivästä toiseen.  Tehdään samoja huonoja valintoja ja syödään liian nopeasti keskittymättä siihen. Tällöin kehon viestit jäävät huomiotta.

Tietoisen syömisen yksi periaate on, että kaikkea saa syödä, jos ei ole terveydellistä ehdotonta syytä erityisruokavalioon. Ruuassa saa olla makua, siinä voi joskus käyttää jopa voita, kokonaisuus on tärkein. Keho tietää mitä se tarvitsee, kun sitä vain malttaa kuunnella. Kun ruokavalinnoissa ja määrissä on lupa olla joustava ei yleensä tule tarvetta ylilyönteihin.

Tietoinen syöminen on yksi tapa harjoittaa tietoista läsnäoloa eli mindfulnessia. Tietoisessa läsnäolossa pyritään olemaan tässä ja nyt. Usein ajatuksemme pyörivät menneessä tai tulevassa. Mikä olisikaan parempi tilanne harjoittaa läsnäoloa kuin syöminen, sillä teemmehän sitä 4-6 kertaa päivässä. Tietoinen syöminen on sitä, että nautitaan ruokaa kaikilla aisteilla ja ei tehdä samalla mitään muuta. Ruuasta on lupa nauttia hyvällä omalla tunnolla. Mutta toisaalta on opittava löytämään myös ne muut itselle tärkeät ja iloa tuottavat asiat.  Kuunnellaan kehon viestejä nälästä ja kylläisyydestä. Syödään kun on nälkä ja lopetetaan syöminen kun ollaan kylläisiä. Tämä kuulostaa helpolta, mutta vaatii usein määrätietoista ja ohjattua harjoittelua, jossa ravitsemusterapeuttina olen tukenasi.

Tietoinen syöminen – Ylen Vaakakapina

Tietoinen syöminen – kuuntele Maaren haastattelu Yle Savo

Tietoinen syöminen –  lue Ylen uutinen

Intuitiivinen syöminen HS heinäkuu 2015

Tässä kerron lyhyesti mitä on tietoinen syöminen.